Alserkal avenue Dubai

Sinds 2007 is het industriële gebied Al Quoz 1 explosief aan het groeien. Wat op het eerste gezicht lijkt op een blok van loodsen buiten het centrum van Dubai is een hip en trendy district van art galleries waar jong en creatief Dubai elkaar vindt. Op dit moment zit er op Alserkal avenue,het hart van het gebied, een tiental expositieruimtes die ieder hun eigen kunstenaars en hun identiteit laten zien.

Gevestigde namen als Grey Noise, Green Art Gallery, Ayyam art center, Gallery Isabelle Van Den Eynde hebben intussen al een stevige stempel op het gebied gedrukt. En er komt nog meer!

Tijdens de persconferentie tijdens Art Dubai (21-24 maart 2012) kondigde initiatiefnemer en visionar Abdelmonem Alserkal een flinke uitbreiding van het gebied aan. Een project waar 50 miljoen dirham mee gemoeid is, zo’n slordige 14 miljoen dollar. Het totale gebied zal met 46000 m2 uitgebreid worden, 62 units, 500 parkeerplaatsen, 2 restaurants, koffieshops en een evenementencentrum met meer dan 1000 plaatsen. Tijd van oplevering:2014. Het wordt nog gemakkelijker om van gallery naar gallery te hoppen, exposities te bekijken en van gedachten te wisselen met de kunstenaars.

Alserkal avenue heeft al een flinke impuls gegeven aan het gebied gegeven door middel van het eerste Private art museum en Art Collection Center: Salsali Private Museum (november 2011)

Voor het eerst dit jaar in de (kunst) geschiedenis van het Midden Oosten zijn twee art galleries uit Alserkal Avenue uitgekozen hun werk te laten zien op de beurs der beurzen: Art Basel in Zwitserland. Green Art gallery en Gallery Isabelle Van Den Eynde zijn de gelukkigen. Naast The Gate Vilage in het  DIFC (Dubai International Financial Center), de andere culturele hotspot van Dubai wordt Alserkal Avenue een “place to go.” Of zoals Antonia Carver, directeur van Art Dubai zegt:” Alserkal Avenue has rapidly become a must-visit within the region’s cultural landscape,housing some of the Middle East’s most dynamic art spaces and contributing to Dubai’s reputation as a contemporary art hub. The expansion of Alserkal mirrors the growth that we are seeing in attendance and collecting at events such as Art Dubai.”

Het ontwerp van het project is in handen van Philip Logan van Shakland Cox. Het concept bouwt voort op de huidige loodsen met een creatieve twist: de vlindervormige daken met een, voor Dubai bijzonder, milieuvriendelijk ontwerp. “We avoided using standard roof lights that would contribute to solar gain resulting in higher cooling loads. The solution is that we call butterfly roofs, which allows us to maximize capture of North light and avoid the undesirable heavy solar gain.” (Philip Logan, persconferentie maart 2012).

De uitbreiding van Alserkal Avenue zal voor Dubai weer een stap verder betekenen als internationale hub voor kunst en cultuur.

www.alserkalavenue.com

 

Leave a Reply