Jad El Khoury komt naar Amsterdam

 

Afgelopen week terwijl ik de Beiroet Art Fair bezocht ben ik een aantal keren op stap geweest met Jad El Khoury, een jonge en veelbelovend kunstenaar in Beiroet.

Hij heeft mij verteld over zijn opleiding, zijn projecten. Een ervan is een intallatie bij het Institut du monde Arabe in Parijs. Tijdens mijn verblijf in Libanon heeft Jad mij naar verschillende plaatsen in de stad gebracht waar ik zijn werk heb gezien. Op gebouwen, gevels, in galleries en in privé-huizen. Een veelzijdig kunstenaar.

“I search the lines that draws your imagination”.

Jad El Khoury is geboren in 1988 in Baabda, een Libanese stad vlakbij bij Beiroet. Hij is een kunstenaar en binnehuisarchitect.

Door middel van media zoals pen en inkt en een intens verlangen naar lijnen en kleuren werd Potato Nose geboren. Dit is een kunstzinnige creatie van fictieve personages die heerlijk vrij door een compositie drijven en die een reflectie vormen van familie, vrienden en omgeving. Maar het gaat nog verder, deze personages kunnen ook mensen zijn die hij heeft ontmoet, of plaatsen die hij heeft bezocht tijdens zijn reizen. Het kunnen zelfs dromen zijn of nachtmerries.

Ik heb Jad ontmoet tijdens de Beirut Art Fair in 2014. Hij exposeerde daar met werk uit zijn serie “War Traces”. Beiroet is tijdens de burgeroorlog van 1975-1990 praktisch totaal aan flarden geschoten. De stad bestond alleen nog uit geraamtes van gebouwen. Huizen, kantoren en hotels waren doorboord met duizenden kogelgaten en granaatscherven. Een aantal gebouwen staan nog steeds, volledig onbewoonbaar en zwaar beschadigd in de stad. Jad is deze kogelgaten en sporen van raketinslagen gaan gebruiken en hen een gezicht gaan geven.

Hij maakt personages van de gaten, geeft ze een gezicht zodat ze in plaats van slechte herinneringen juist plezier gaan geven. Niet om de draak te steken met de gruwelijkheden van de oorlog maar juist om aan de jonge generatie, waartoe hijzelf ook behoort, de waanzin van de oorlog te tonen.

Voor de mensen die de oorlog wel hebben meegemaakt wil hij juist laten zien dat het tijd is om vooruit te kijken en door te gaan met het leven.

 

 

 

Uit de “War Traces” serie en de personages die hierin voorkomen is o.a het “Single Man” concept ontstaan. Jad El Khoury over Single Man:

“Faced with the dysfunctions of the Lebanese society, corruption, failing infrastructures, pollution, confrontations with the frontier countries, religious conflicts, Singleman is set back from the crowd and conflicts. He thus goes into exhile, in a bubble in his own country, then abroad, where he tries to integrate another culture. His next attempt at integration is Amsterdam”.

Single man is al te vinden op gebouwen in Beiroet en Koeweit.

Voor het eerst is hier zijn werk te zien tijdens de Affordable Art Fair in Amsterdam vanaf 1 november tot en met 5 november. Jad is zelf aanwezig om kunstliefhebbers te vertellen over zijn werk, zijn passie en zijn dromen. Meer informatie over Jad, zijn werk is te vinden op deze site onder het kopje artists.

Hieronder werk van Jad wat te zien zal zijn in de stand van Gallery B. (stand A23)

 

 

 

 

Leave a Reply