Het manifest van Alain Aguano

“In de zeventiende eeuw zijn de portretten expressief. De gezichten markeren het moment” Paul Valéry 1871.

 

Alain Aguano 49.3Alain Aguano werd in 1969 geboren in Parijs. Al heel snel bleek zijn nieuwsgierige blik op de wereld.  Op 11-jarige leeftijd  begint hij met zij eerste Polaroid camera de wereld te ontdekken, ook buiten het zichtbare…….

Op zijn vijfentwintigste ontdekt deze jongeman Japan. Dat wordt een filosofische en esthetische ontmoeting dat vanaf dat moment zijn  werk zal beïnvloeden. De beelden zijn in perfecte balans tussen breekbaarheid en kracht, maar ze zijn ook scherp zoals de spiegels van onze innerlijke werelden, tot aan de “paysages symboles”.

De kunstenaar nodigt ons uit om via variërende droombeelden die de scheuren en contouren van de wereld blootleggen,buiten het kader van zijn fotografie te kijken, zelfs tot aan de grenzen van ons voorstellingsvermogen. Zijn verschillende series getuigen van dit levenspad, bekeken vanuit de poëtische kant; doeltreffend en uniek. Hij heeft geëxposeerd in Nice en Monaco alsook in Arles. Daar trok zijn werk ook de aandacht en neemt een internationale wending.

Er bestaat een fluctuerende spanning tussen het intieme en universele. De foto’s van Alain Aguano onthullen én ondervragen onze innerlijke gevoelens, krachten en zwakheden.

49.3 : Les spoliés de la parole intérieure et démocratique.

49.3: Afbraak, ontvreemding van het innerlijke en vrije woord.

Met deze serie, 49 portretten, laat Alain ons een moedig en geëngageerd prisma zien over het mat (monddood) worden van de maatschappij.

Het oeuvre is meesterlijk, moedig en onthult de hedendaagse onrust en onzekerheden. Het zwart-wit dat contrasteert met het spel tussen de schaduw en het licht, op subtiele wijze genuanceerd, geven een pakkend karakter aan zijn portretten.

 

Een verwarrende kracht. De blikken stellen ons vragen. De sublieme nuchterheid en eenvoud waarmee hij zijn foto’s heeft gemaakt is veel meer dan zomaar een vertegenwoordiging van portretten.

Het wordt een manifest. De elegante manier van deze fotografie onderstreept de politieke, humanistische, heldere en geëngageerde opzet van het oeuvre.

 

 

 

 

Het gemuilkorfde woord, dat klaar is om zich los te maken, te bevrijden, te ontdoen van het maatschappelijke keurslijf. Een prelude en verhoor van een wereld in verandering:

Een tijdloos en universeel manifest!

Alain Aguano woont  en werkt in Nice.

Getoonde portretten zijn te zien tijdens de Affordable Art Fair bij Gallery B. stand A23.

Voor prijzen en meer informatie neemt u gerust contact op met Gallery B.

Leave a Reply