MENASART Fair Beirut July 2011

In juli 2011 (13-16) vond in het Beirut Exhibition and Leisure Center (BIEL) sinds lange tijd weer een kunstbeurs plaats: MENASART :Middle East,North African,and South Asia. In 2010 was er een klein begin gemaakt (“Zero Edition”) met 3,500 bezoekers.

Het team heeft doorgezet en met de grote kunstbeurzen in de regio, denk aan Art Dubai en Abu Dhabi art , is getracht met deze MENASART Fair ook Beirut op het internationale kunstpodium te tillen. MENASART richt zich op kunst uit deze brede regio.

Laure d’Hauteville, de beurs manager, heeft haar uiterste best gedaan om met behulp van nationale-en internationale galleries,verzamelaars en gastsprekers een kunstbeurs te organiseren die recht doet aan de rijke,artistieke geschiedenis van dit onstabiele en verdeelde land.

Bekende galleries waaronder Agial Art Gallery (Beirut), Janine Rubeiz (Beirut) Janet Rady (Londen) , The Empty Quarter galery Dubai toonden werk van hun kunstenaars. Enkele galleriejouders toonden ook werk uit hun privécollecties. Tijdens de persconferentie viel de stroom uit,een veel voorkomend euvel in Libanon,. Pascal Odille, artistiek directeur van de beurs ving het met een veelbetekenend “welcome to Lebanon” luidkeels op.

Vragen uit het publiek die politiek getint waren ( onrust in de regio, onderdrukking) werden handig gepareerd met een “l’art est universel (kunst is universeel). De focus ligt op kunst en (eindelijk eens) niet op de politiek. De persconferentie werd gehouden in het Engels, Frans en Arabisch wat niet zelden tot wat verwarring leidde.

Veel kunst is behoudend van aard en niet direct gericht op op de actuele gebeurtenissen. In het oog spring werk van de Egyptische kunstenaar Khaled Hafez die met zijn korte video “revolution” (2006) al een signaal afgeeft van wat er gaat komen

Ontsluiting met een knipoog van de regio is ook te zien in het werk van Fahad Al Gethami.

een in het oog springende stand was die van de Empty Quarter Dubai. Elie Domit, directeur, heeft zijn stand volledig gewijd aan fotografie. Rawiya is een nieuw gevormd collectief van 5 vrouwelijke fotografen. Rawiya betekent “zij die een verhaal vertelt”. De Nederlandse Hester Keijser is curator van dit werk. De vrouwen stellen door middel van hun werk, fotografie, installatie, politieke, sociale en culturele zaken aan de kaak.

Dalia Khamissy laat vermiste kinderen, en spullen zien die achtergebleven zijn gedurende de 15 jarige burgeroorlog in Libanon.

Newsha Tavakolians “Listen” gaat over vrouwen in Iran die niet mogen zingen, albums uitbrengen, of video’s maken omdat ze vrouw zijn.

In “Portraits of Younf Arab Men” ontleed Tamara Hadi facetten van mannelijkheid in tedere, sensuele foto’s van soms halfblote mannen die in de mainstream media vaak worden neergezet als fanatici of terroristen.

Ook Mona Khazindar, de nieuwe algemeen directeur van het Institut du monde arabe (IMA) in Parijs,speciaal voor deze beurs naar Beirut gevlogen onderstreept de opkomst van de kunst in deze regio, en de opkomst van de Arabische kunst in het algemeen. Het Institut du monde arabe bestaat in november 2012 25 jaar en zal met exposities en thema avonden,aandacht geven aan kunst uit het Midden Oosten en met name uit Saoedi Arabië  Ondanks de politieke gevoeligheid in de regio is hier en daar de prille Arabische lente op deze beurs voelbaar.

Met een totaal van 10.000 bezoekers in slechts 5 dagen waarvan 60% Libanees en 40% van buiten Libanon waren de verkopen goed te noemen. Er is voor meer dan 1 miljoen dollar verkocht.Reden genoeg voor het team door te gaan met het organiseren van de beurs in 2012. Deze zal gehouden worden van 5-8 juli onder de naam Beirut Art Fair.

Voor meer informatie:

www.beirut-art-fair.com

 

 

 

 

 

Leave a Reply